Hedendaags zitten wij naar mijn idee in een behoorlijke wegwerpmaatschappij.
Met een Smartphone doen wij (de consument) gemiddeld 3 jaar. Voor een laptop of computer is dat gemiddeld 4 tot 5 jaar.
Ligt dit aan de consument? Nee, ik ben van mening dat dit vooral ligt aan de fabrikanten.
Waar vroeger fabrikanten producten maakten die betrouwbaar waren en lang mee moesten gaan. Om zo de consument vertrouwen te geven in het merk, gaat het tegenwoordig meer om het geld verdienen. Producten moeten in ieder geval de garantie periode meegaan.
Daarna zal je merken dat je laptop of telefoon trager zal worden en dat het niet meer de nieuwste software updates gaat krijgen.
In de hoop dat jij uiteraard, na 3 of 4 jaar het vernieuwde product van deze fabrikanten koopt.
Maar in de meeste situaties werken de producten verder gewoon nog naar behoren.
Aan een Smartphone kan je helaas weinig veranderen.
Aan de laptop of computer is in de meeste gevallen nog wel wat te doen.
Denk dan bijvoorbeeld aan het uitbreiden van het werkgeheugen of het vervangen van de harde schrijf naar een solide state drive (SSD). In deze Blog leg ik graag wat meer uit. Hoe kan jij nagaan of jouw computer/laptop ‘te upgraden’ is, en wat kan jij voor een lagere prijs vervangen, om jouw computer toch weer wat meer met de tijd ‘mee te laten gaan”
1. Ga na of upgraden überhaupt wel mogelijk is voor jouw laptop/computer.
Veel computers zijn te ‘upgraden’, echter zijn er ook zogenaamde “low budget computers” deze computers zijn éénmaal gemaakt, en zijn niet meer te upgraden.
Dit is vooral besloten om tijdens het ontwerp en tijdens productie de prijzen zo laag mogelijk te houden, om deze dan vervolgens ook weer zo laag mogelijk te verkopen.
Kijk dan ook vooral op de website van de fabrikant bij de support pagina of jij een handleiding of eigenschappenlijst kan vinden van jouw model computer.
Hier staat in de meeste gevallen, wat er uitgebreid of vervangen kan worden en zo ja, welke producten je daarvoor moet gebruiken.
Mocht jij geen waardevol antwoord vinden op de site van de fabrikant, gebruik dan een zoekmachine op internet. Gebruik bijvoorbeeld de ‘zoekopdracht’ “Merk – model – upgraden” of neem contact met ons op voor advies.
2. Het vervangen van de oude harde schrijf naar een Solidstate drive.
Een SSD is vele male sneller dan een ouderwetse harddisk (HDD).
Een SSD is eigenlijk een grote snelle USB stick die je in de computer plaatst.
Omdat een SSD in tegenoverstelling tot een HDD geen bewegende delen heeft is deze sneller en ook stabieler dan een oude harddisk.
Als een computer traag is/wordt is dit meestal te herleiden naar de harddisk.
Omdat de inwendige bewegende (onder)delen ”moe” worden gaan ze trager werken, wat als gevolg heeft, dat jouw computer ook langzamer wordt.
Het plaatsen van een SSD kan in de meeste situaties zorgen voor z’n 6 á 8 keer hogere snelheid van jouw computer. Zo kan jouw computer weer een paar jaar extra mee.
3. Toevoegen van werkgeheugen
Mocht het zo zijn dat het vervangen van je HDD naar een SSD wel verschil maakt, maar nog niet volledig naar wens is. Dan kan je kijken naar het uitbreiden van jouw werkgeheugen.
Dit is in de meeste gevallen verstandig als je zware programma’s gebruikt zoals Photoshop of games speelt. Ook kan het zijn dat een nieuwere versie van jouw besturingssysteem ( Windows) gewoon meer werkgeheugen vraagt.
Let bij het toevoegen/vervangen van je werkgeheugen goed op het type dat je moet hebben. De versie type en snelheid leest behoorlijk nauw met jouw computer.
Bovenstaande ‘upgraded opties’ zijn maar een aantal van de vele mogelijkheden die je hebt, maar zijn wel de meest gangbare en voordeligste upgrades.
Een klein beetje kennis waar je mee bezig bent, is wel erg fijn. Zo moet je bij het vervangen van jouw SSD Windows opnieuw installeren en je data overzetten.
Op Internet zijn genoeg handleidingen te vinden om dit uit te voeren.
Mocht je het zelf niet kunnen of aandurven dan bieden wij bij CSVI de mogelijkheid om de upgrades voor jouw uit te voeren.
Neem vooral vrijblijvend contact op, om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.
Copyright © Alle rechten voorbehouden